Ondersteuning aan éénoudergezinnen

Speeddate

Een op de tien ouders is alleenstaande ouder. Dat betekent drie voltijdse banen: de zorg voor het inkomen, de opvoeding van de kinderen en het huishouden. Bovendien heeft ruim een op de drie alleenstaande ouders het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Maak kennis met drie verschillende ondersteuningsprojecten voor alleenstaande ouders die recent geselecteerd werden door het Kinderarmoedefonds (Koning Boudewijnstichting).

1) Sofie De Winter, Ella Eshuis van OPkomst en Sociaal Huis Mechelen
Opkomst+ gaat integraal op weg met kwetsbare aanstaande ouders. Opkomst is een multidisciplinaire samenwerking van verschillende diensten. Het team biedt ondersteuning aan Mechelse aanstaande ouders. Met OPkomst+ biedt een intensieve begeleiding aan alleenstaande jonge (aanstaande) mama’s, waarbij de focus ligt op ondersteuning tijdens de zwangerschap, maar ook op ondersteuning van de mama in haar eigen ontwikkelingsproces. De begeleiding kan starten vanaf het begin van de zwangerschap tot de eerste schooldag.

Contactgegevens:
OPkomst015 44 52 42
opkomst@mechelen.be
Baby op komst – Mechelen Kinderstad

Download presentatie

2) Nele Verbist, coördinatrice en basis- en beleidsmedewerkster bij Pigment vzw
In het project ‘naar goede papieren’ biedt Pigment, in samenwerking met de Begijnhofvrienden, begeleiding en huisvesting aan alleenstaande ouders zonder wettig verblijf. De Begijnhofvrienden organiseren op laagdrempelige wijze huisvesting voor alleenstaande ouders die een sterke kans maken op het verkrijgen van wettige verblijfsdocumenten. Pigment biedt, vanuit zijn expertise, integrale trajectbegeleiding op maat aan deze eenoudergezinnen zonder wettig verblijf in hun transitie naar een zelfstandig en stabiel leven met verblijfsdocumenten. Er gaat ook specifieke aandacht naar het welzijn van de kinderen.

Contactgegevens:
Pigment vzw, Oppemstraat 54 – 1000 Brussel
02 217 68 32
http://www.pigmentvzw.be/
Facebook: Pigmentvzw

3) Ellen Buysse, Inloopteam Nieuw Gent (VZW I-mens)
Inloopteam Nieuw Gent biedt een intensief traject aan alleenstaande (zwangere) ouders met minimum 1 kind tussen de nul en drie jaar. Ze ondersteunen de ouders in de uitdagingen van de combinatie werk met zorg voor de kinderen, via individuele onthaalmomenten en groepsactiviteiten. Focus ligt op het vergroten van het sociaal netwerk door het organiseren van ontmoetingsmomenten met andere alleenstaande werkende ouders.

Contactgegevens:
Inloopteam Nieuw Gent, Rerum Novarumplein 28 – 9000 Gent
https://www.i-mens.be/ons-aanbod/opvoedingsondersteuning/inloopteam-nieuw-gent 
Facebook: InloopteamNieuwGent