Ondersteuning aan jonge ouders en tienerouders

Speeddate

De meeste jongeren wonen thuis bij hun ouders, wonen bij hun ouders en beleven hun jeugd ten volle. Daarnaast zijn er ook jongeren die op jonge leeftijd mama of papa worden. Dat plaatst hen meteen in een aparte positie: er is wel een aanbod voor jongeren en ook één voor jonge ouders, maar wat voor mensen die beide tegelijk zijn? Zo dreigen tienerouders tussen wal en schip te belanden. Echter een tienerzwangerschap hoeft niet problematisch te zijn. Maak kennis met drie ondersteuningsmogelijkheden uit Vlaanderen tijdens deze speeddate.

1) Lien Mulier en Marieke Spittaels – LEJO VZW
Team tienerouders van LEJO vzw stelde zichzelf en hun visie voor op het werken met tienerouders. LEJO heeft ondertussen heel wat expertise uitgebouwd in het bereiken van tienerouders. Met de Tienerouderwerking richten ze zich op tienerzwangeren, -moeders en -vaders. Enerzijds met een vrijetijdswerking op landelijk en regionaal niveau, anderzijds met een Mobiele Tienerouderwerking op regionaal niveau. Marieke en Lien vertellen over de aanleiding en aanpak in het project.

”Een aanbod waar zowel moeder, vader en het kind terecht kunnen is zeer beperkt in Vlaanderen. We kijken teveel vanuit onze Vlaamse bril, we hebben voor iedereen een aanbod op leeftijd, die jongere gaat dan naar de dansles, en die die gaat dan naar de scouts… maar bij deze jongeren is dat anders. Je moet je aanbod afstemmen op hun manier van vrije tijd beleven en dat is vaak in familie. Je kan niet zeggen: we gaan alleen met die mama en dat kindje iets doen, want die jongeren leven in groep. Die gaan maar in op een aanbod of gaan ergens komen als iedereen van hun groep of familie ook welkom is.”

Contactgegevens:
LEJO vzw
Antwerpsesteenweg 701
9040 Sint-Amandsberg
info@lejo.be
Teens activiteiten – Lejo

2) Kirsten Elen – Fara vzw
Fara is een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Ze lichtte toe welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn voor tieners, wie ze zijn en wat ze doen.

Contactgegevens:
Fara vzw 
Geldenaaksebaan 277 
3001 Heverlee 
016 38 69 50 
vragen@fara.be
www.fara.be

Download presentatie

3) Innovatieve ondersteuning van pril ouderschap: kansen en uitdagingen door Peter Decuyper (coördinator) en Sarah Cellier (IMH-therapeute) – Centrum voor Jeugdzorg “De Kantel” vzw
Het project “ouder-kind opname” betreft een bijzondere samenwerking tussen de studiowerking en de infantwerking, waarbinnen specifieke hulp wordt geboden aan jonge ouders en hun kindje(s) om de individuele ontwikkeling en de onderlinge band maximaal te versterken en een breuk te vermijden.

“Eigenlijk zou niemand nog overtuigd moeten worden van het belang van de zorg in de eerste levensjaren van een kind. Het is dan ook van het allergrootste belang om maximaal in te zetten op de ondersteuning van pril ouderschap bij kwetsbare jonge mensen die de wens uitdrukken om de kans te krijgen zelf voor hun kindje te mogen zorgen. Uithuisplaatsing met heel veel ondersteuning en gedeelde zorg op maat is, waar mogelijk, een bijzonder belangrijk en waardevol alternatief voor de vroege uitgezinsplaatsing van baby’s of peuters. Het zou onderdeel moeten uitmaken van het hulpaanbod in elke zorgregio.”

Contactgegevens:
Centrum voor Jeugdzorg “De Kantel” vzw
Legeweg 201
8200 Sint-Andries
050 31 58 55
info@dekantel.be
www.dekantel.be

Download presentatie