Huis van het kind Gent
Stadhuis
Botermarkt 1
0474 16 06 45
Leen De Schuymer: Samen1Plan Gent-Scheldekracht: leen.de.schuymer@samen1plan.be
Rosheen Demaret: Stad Gent – Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd: Rosheen.Demaret@stad.gent
Nele Spiesschaert: Huis van het kind Gent: Nele.Spiesschaert@stad.gent
Drie Gentse netwerken rond basisvoorzieningen en jeugdhulp ontwikkelden een geïntegreerde visie en aanpak bij de onthaalfunctie voor gezinnen, kinderen, jongeren, opvoedingsverantwoordelijken en professionals die deel uitmaken van hun leefomgeving.
De Gentse partners, actief betrokken in deze netwerken zijn: TOPunt vzw met de 3 Gentse CLB’s en de Leerwinkel, Dienst Kinderopvang, Jeugddienst, OCMW, CAW, Wijkgezondheidscentra, JONG vzw, Kind en Gezin, de drie Gentse inloopteams, Opvoedingswinkel en brugfiguren van Onderwijscentrum Gent.
Tegelijkertijd wordt ook afgestemd met de GBO-functie in Gent, samenwerking met OCMW, CAW en Diensten maatschappelijk werk van de Mutualiteiten.
Garantie op kwalitatief gedeeld onthaal voor Gentse gezinnen is een gemeenschappelijk streefdoel.
De geïntegreerde visie en ondersteuningsaanpak is er voor al wie in Gent in aanraking komt met vragen van gezinnen (ouders, kinderen, jongeren, studenten, opvoedingsverantwoordelijken…) over onderwijs, opvoeding, jeugd en wil groeien in zijn of haar onthaalrol. De finale doelgroep zijn alle gezinnen met kinderen en jongeren tot 25 jaar voor wie we een sterk verbeterde toegankelijkheid nastreven.
Hoe doen we dat?
Heel wat organisaties onthalen gezinnen. Wat een organisatie verstaat onder de term ‘onthaal’ kan sterk verschillen. Een schematische voorstelling, weergegeven in een trapdiagram, differentieert een aantal onthaaltypes. Elke Gentse organisatie wordt actief aangezet om zich te positioneren ten opzichte van elkaar en zo het geïntegreerd Gents onthaal duidelijker te krijgen. Zone onderwijs, opvoeding, jeugd van het toekomstig stadskantoor garandeert een centrale geïntegreerde onthaalplek. Parallel hieraan wordt een proces begeleid waarin bestaande wijkorganisaties, waar gezinnen over de vloer komen, uitgenodigd worden om een engagement tot decentraal info- en adviespunt rond onderwijs, opvoeding, jeugd op te nemen. Dit gaat over een diversiteit van organisaties die in het onthaal een eenduidige kwaliteit nastreven (vb. spelotheek, inloopteam, kinderdagverblijf).
2. Werken aan kwaliteitsbevordering zodat organisaties zich ondersteund voelen in het waarmaken van het gedeeld onthaalverhaal.
Volgende zaken werden uitgewerkt:
Inzetten op communicatie naar de burger zodat de diverse onthaalplekken zichtbaar zijn voor elk Gents gezin met vragen rond onderwijs, opvoeding en jeugd. Een gemeenschappelijk label, in aanvulling op de branding van iedere organisaties kan verbondenheid creëren bovenop diversiteit. Hoe de spreiding van alle onthaalplekken visueel overzichtelijk en toepasbaar bij zoekopdrachten kan gemaakt worden, is een gemeenschappelijk proces dat zal ingezet worden.