Ouderschap na (vecht)scheiding

Speeddate

Na een scheiding zijn ouders ex-partners maar geen ex-ouders. Vaak slagen ouders erin om samen ouder te blijven. Toch zeggen vier op de tien ouders dat ze nooit praten over de opvoeding met hun ex-partner. In deze speeddate maak je kennis met drie praktijken om deze ouders te ondersteunen.

1) Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders – Sibille Declercq, directeur Awel en onderzoeksmedewerker bij Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee

De ouder-kind relatie blijft het populairste gespreksonderwerp bij Awel. Wat vertellen jongeren aan de luisterlijn over het conflict thuis of de scheiding van hun ouders? We geven een inkijk in de gespreksgegevens van Awel. En hoe kan je hier als opvoeder of professional mee omgaan? Odisee ontwikkelde een e-learning pakket ‘Ondersteuning bij scheiding voor professionals’. We stellen dit graag aan je voor.

Contactgegevens:
Awel, Vooruitgangsstraat 323 bus 2, 1030 Brussel – www.awel.be
Odisee, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel

Download presentatie

2) De podcast JOONAS – Vanessa Maes (klinisch psycholoog – psychotherapeut) en Sophie Vanhemmens (advocaat-bemiddelaar), beiden verbonden aan het MDC VISTA

JOONAS, De Podcast brengt laagdrempelige gesprekken met experts over de vele facetten van een scheiding a.d.h.v. de echte verhalen van ouders en (volwassen) kinderen van gescheiden ouders. In de podcastreeks maak je kennis met ouders en jongeren die een complexe scheiding hebben doorgemaakt. Elk interview draait om één centrale vraag. Thema’s die aan bod komen zijn: het containerbegrip ‘belang’ van het kind, de kinderrechten, co- of parallel ouderschap, levend verlies bij scheiding, de rol van justitie, de steun van je netwerk, je ervaringen met justitie en hulpverlening, oudervervreemding en kindvervreemding…

Contactgegevens:
Facebookpagina JOONAS de podcast
sophie.vanhemmens@gmail.com – 0479 46 59 33
vanessa.maes76@gmail.com

Download presentatie

3) Team Ouderschap in Complexe Scheiding – Asha Ceyssens, CAW Limburg en Katrien Van Laer, medewerker bezoekruimte en team Ouderschap in Complexe Scheiding.

CAW Limburg stelt zijn werking van team Ouderschap in Complexe Scheiding (OCS) voor. Daarbij richten ze zich op ouders en hun kinderen die verwikkeld zijn in een hoog-conflictueuze scheiding.

Ouders worden begeleid om los te komen van de strijd waarin ze worden meegezogen en leren terug de focus te leggen op het welzijn van ouder en kind. Er is aandacht voor iedere ouder apart en voor de band tussen deze ouder en zijn/haar kind. Er is ook een gepast aanbod voor de kinderen of jongeren in deze gezinnen.

Contactgegevens: 
CAW Limburg, Rozenstraat 28 3500 Hasselt
0476 99 68 15 
Complexescheiding@cawlimburg.be 

Download presenatie